20.3.2014

Orenia-hanke etenee tasaisen vauhdin taulukon mukaisesti


Orenia-hanketta on viety kevään 2014 aikana systemaattisesti eteenpäin. Ehdimme tehdä määräaikoihin mennessä rahoitushakemukset niin kansalliseen kuin kansainväliseen rahoituslähteeseen. Hankehakemuksia tehdessämme huomasimme, että kansainvälinen hanke edellyttää entistä laajempaa näkemystä informaalin oppimisen tunnistamisesta ja tukemisesta. Tämän takia tässä hankkeessa verme-toiminta tuli osaksi suurempaa informaalin oppimisen problematiikkaa.
Tätä pohtiessamme mieleemme tuli muutama vuosi sitten Shanghaissa, Kiinassa,  Researching work and learning -konferenssissa pidetty paperiesitys, jossa belgialaiset tutkijat kertoivat tutkimuksestaan, jossa typologisoitiin erilaisia informaalin  oppimisen muotoja ja prosesseja organisaatioissa. Goverts ja Baert (2011)  erittelevät paperiesityksensä pohjalta tehdyssä artikkelissaan, kuinka erilaiset organisaatioiden olosuhteet mahdollistavat informaalin oppimisen toimintamalleja. Tällaisia olosuhteita ovat toiminnat, tilanteet ja työkalut, joita ei ensisijaisesti ole rakennettu oppimista varten, mutta näitä olosuhteita voidaan käyttää oppimiseen ja tiedon jakamiseen. Näihin olosuhteisiin sisältyy kolme komponenttia. Nämä ovat 1) työn ominaispiirteet, 2) tieto- ja materiaaliympäristö sekä 3) sosiaalinen työympäristö.
Työn ominaispiirteillä tarkoitetaan niitä työtehtäviä, joita työntekijä tekee – kuinka paljon itse työtehtäviin sisältyy oppimismahdollisuuksia. Tieto- ja materiaaliympäristöllä tarkoitetaan tiedon saatavuutta sekä sitä fyysis-materiaalista työympäristöä, jossa toimitaan: miten esimerkiksi työhuoneet on järjestetty tai kuinka helposti erilaisia tietokantoja pääsee käyttämään. Sosiaalisella työympäristöllä tarkoitetaan sitä, miten kollegat ja esinaiset/miehet tukevat työntekijöiden osallistumista eri toimintakäytäntöjen kehittämiseen ja siten oppimista.
Ammatillisen opettajan työ pitää sisällään valtavasti oppimisen mahdollisuuksia. Opettajan pitäisikin olla oppimisen ammattilainen ja tunnistaa eri tilanteiden tarjoamat oppimismahdollisuudet ja systemaattisesti hyödyntää niitä yhdessä opiskelijoiden, kollegoiden ja työelämän edustajien kanssa. Kuten Zuboff  jo vuonna 1988  totesi, oppimisesta on tullut työn ydintoiminto, joten opettajilla ei ole varaa jättäytyä sen varaan, että  esinaisten/miesten tarjoamat formaalit jatkokoulutustilaisuudet ovat ainoita oppimisen virallisia tiloja ja paikkoja.

Lähteet
Govaerts, N. & Baert, H. 2011. Learning patterns in organizations: towards a typology of workplace-learning configurations. Human Resource Development International 14(5), 545–559.
Zuboff, S. 1988. In the Age of the Smart Machine; The Future of Work and Power. New York: Basic Books.